Ook de Raad voor de Kunst is van mening dat de kunst geholpen moet worden met ondernemersschap - er wordt geadviseerd 2 miljoen te besteden om zo het ondernemersschap van de kunstinstellingen te verbeteren. Wordt de kunst daar beter van? wordt de kunstenaar daar beter van?
Zelf denk ik van niet. We lopen nog wat sneller om te produceren omdat het systeem stuk loopt. En kunst en produceren bijt elkaar en verdraagt elkaar niet.
Nog meer coaching en nog meer onderneming.
Waar is de inhoud, Waar is het vak, Waar is de beroepseer? Waar blijft de kunst? Waar blijf ik? Waar blijft mijn geluk? Is geld geluk? De theaterkrant bericht erover.
Wist je dat er ook in Nederland al negatieve rente door de banken wordt betaald? dat er mensen zijn die naast de gelukkige bezitter van een huis een hypotheek hebben die geld opbrengt?
geweldig. De burger wordt immens gelukkig: lenen en krijgen! In Denemarken was het al even een doorbraak maar nu gebeurt het ook in ons eigen land. Wow. Ik ben zelf huizenbezitter - ja het vloekt, ik weet het, ik was idealist en niet-bezitter, kraker, en nu toch. Ik was ook al heel tevreden met de 2e maagdenhuis bezetting en stook als geen ander als de inhoud achterwege blijft en mensen vasthouden aan hun eigengemaakt recht. Ik betaal natuurlijk veel te veel: de bank leent me geld, ik betaal rente, dat is een oud concept, ik heb recht op negatieve rente omdat de banken van Klaas voor niks of nog beter met negatief effect betalen voor de geldstroom. Zo moet het dus. we keren alles om. Nieuwe horizonten. nieuw geluk. weg met het geld. zelf geld creeeren. ja !!!! Gevonden! Negatieve hypotheekrente in Nederland
Geinig! In 2007 sluit een klant een hypotheek bij
Staalbankiers. Best wel een gewaagde overigens, want de hypotheek wordt uitgegeven in Zwitserse franken en is afhankelijk van het Libor-tarief voor de Zwitserse frank (
London Interbank Offered Rate, de rente waartegen banken elkaar geld uitlenen). In de offerte staat vermeld: 'Afhankelijk van uw keuze zal de rente op basis van 1, 3, 6 of 12 maands London Interbank Offered Rate voor Zwitserse Franken (CHF LIBOR) periodiek worden vastgesteld. Deze rente wordt verhoogd met een opslag van 0,7%'. Begin 2015 moet
de Zwitserse centrale bank enkele bokkensprongen maken om de Zwitserse Frank te redden. Mede als gevolg daarvan daalt de Libor-rente tot -1,016%. Dus krijgt de klant het volgende sommetje:
Uiteraard is de klant het niet eens met dit schrijven, want de klant verwachtte geld toe te krijgen. Nergens in de voorwaarden stond vermeld dat de rente minimaal 0% bedraagt. Dus klimt de klant de in de pen met een klachtenbrief. Staalbankiers (meer specifiek: moederbedrijf Achmea) verweert zich
onder meer met het volgende: 'Nederlandse banken hebben met negatieve rente geen rekening gehouden en geen rekening hoeven houden. Het betalen van negatieve rente aan kredietnemers staat haaks op het functioneren van het bancaire systeem met als gevolg dat daarvan geen sprake kan zijn, tenzij uitdrukkelijk overeengekomen'.
Vandaag laat klachteninstituut Kifid gelukkig geen spaan heel van de verdediging van Staalbankiers. Het zegt daarover: 'Enkel de omstandigheid dat [het scenario met een negatieve rente] zeer onwaarschijnlijk leek ten tijde van het afsluiten van de hypothecaire geldlening, maakt dus niet dat het ook geheel onvoorzienbaar was. Om die reden en gelet op het feit dat de Bank de professionele partij bij de overeenkomst is die de tekst van de overeenkomst en bijbehorende documentatie heeft opgesteld, dient het ontbreken van een voorziening in de overeenkomst voor de gevolgen van een negatief rentescenario voor rekening en risico van de Bank te blijven'. Ofwel, Staalbankiers moet lappen. En dat blijft toch formidabel: een hypotheek waar je (
nog steeds: de rente staat nu op -0,79%) geld op toe krijgt. Hele uitspraak van het Kifid staat
hier-pdf.
Tegenlicht! VPRO heeft een goede documentaire gemaakt 3 april 2016 over
“Het gaat helemaal de goede kant op." zegt regisseur Frank Wiering van deze docu. Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Sinds de banken crises is er veel aan het veranderen en komt er nu een omslag aan naar de zgn. 'purpose' economie? Waarin de maatschappelijke betekenis belangrijker is dan winst? In de documentaire een aantal inspirerende voorbeelden: de supermarkt, de koekjesfabriek en puin als bouwstenen. We praten hier als betrokken ondernemers die een doel voor ogen hebben om van betekenis te zijn met hun produkt. Nu de financiele crises langzaamaan is afgelopen, tekent zich nu lijkt het een nieuwe economische moraal af. Maatschappelijke betekenis, welzijn en geluk spelen weer een rol. Bezit krijgt minder prioriteit.
Bij de voorbeelden kun je ook Veenfabriek TIME rekenen. Ik was daar in april om de nieuwe gneratie meester - kunstmakers bij de masteropleiding in hun eindstage presentatie te zien. Gehouden in het Scheltema complex te Leiden, organiseerde de studenten zelf een avond voor de bedrijven waar ze stage liepen. Van architectenbureau tot Molenaarsgilde. Veenproef TIME iN BEDRIJF omvatte naast zeer muzikale performances ook inspirerende voordrachten van de masterstudenten en een discussie tussen verschillende ondernemers, waar stage werd gelopen, over beroepseer en wat vakmatigheid is. De masterstudenten muziektheater werken een langere periode in een bedrijf of organisatie tussen collega's. De TIME student krijgt een bureau tussen alle andere bureaus, en werkt in hetzelfde ritme als de mensen om hem heen. Het enige verschil is dat op zijn bureau andere werkzaamheden plaatsvinden dan op de hem omringende bureaus.
Het was ook een zeer gezellige avond met op maat en in eigen keuken bereid eten. Een mooier slot en een betekenis vol dank zeggen aan de stage en podium biedende organisaties en ondernemers kan niet.